Hjälpcenter

7187671c-7855-4b7b-b0b4-ce118e4ff123
teamet
Screenshot 2023-10-04 at 15.10.46

Ann S Pihlgren

Didaktik

Ove Joanson

Styrelseordförande

Ulrika2

Ulrika Giers

Affärsutveckling

Emil2

Emil Apelgren

Teknisk utveckling

ahmad-2-3735840653-1619363650921

Ahmad ElMadi

Systemutveckling

Nilufaer Abulimiti

Apputveckling

Rola Salem

UX-design

Om oss

Tiny Minds Lab är grundat av eldsjälar med tidigare erfarenhet från pedagogiska appar för barn. Idén föddes med målet att inspirera och stötta barnen men också ur insikten att man inte kan förbättra barnens villkor utan att först lösa förskolans utmaningar. Vårt tvärfunktionella team består av erfarna och nyfikna människor som jobbat många år inom pedagogik, media och informationsteknologi.

Kaveh2@0.25x

“Samhället ställer otroliga krav på förskolan, den ska förbereda barnen för en framtid i ständig förändring. Lösningen stavas transformation. Det känns fantastiskt roligt att hjälpa pedagoger och rektorer att lyckas med den resan.”

Kaveh Pourshahidi

Viveka

"Barns rätt till en likvärdig utbildning är det enskilt viktigaste hållbarhetsmålet eftersom det har så stor impact på alla de andra globala målen. Jag kan inte tänka mig att jobba med något mer tillfredsställande."

Viveka Pourshahidi

grundarna

Tinky - ett viktigt arbetsredskap för förskolans pedagoger

Den digitala transformationen påverkar hela vårt samhälle. I bransch efter bransch ser vi en revolution i effektivitet och innovation tack vare digital teknik. En sektor som fortfarande lider av att ha ålderdomliga och trubbiga verktyg är förskolan. Där kämpar personal och huvudmän med att klara allt högre ställda krav utan att ha ändamålsenliga verktyg för uppgiften. 
Tinky är ett digitalt pedagogverktyg som stöttar förskolorna i deras huvuduppdrag – att ge undervisning av hög kvalitet. Tinkys pedagogiska mervärde är odiskutabelt. Den politiska debatten präglas just nu av en stark aversion mot skärmar. Skärmförbud i förskolan är ett konkret politiskt förslag som diskuteras. 

Därför vill vi på Tinky understryka följande: 

  • Tinkys pedagogiska verktyg används av vuxna pedagoger. Som pedagogverktyg leder det till noll skärmtid för barnen. Som läromedel, till ett begränsat och medvetet skärmanvändande när det är pedagogiskt motiverat.
  • En nyckelfunktion i vårt arbetsredskap är lärlooparna. Pedagogerna kan själva välja om de vill att barnen ska använda analogt material (t ex fysiska böcker) eller digitalt arbetsmaterial. Systemet innebär inte på något sätt att barnen slentrianmässigt utsätts för digitalt material. 
  • Det bör noteras att oron för att små barn utsätts för överdriven digital exponering gäller barnens fritid och helt och hållet handlar om appar som TikTok m fl. Sådant innehåll har ingen plats i Tinkys pedagogiska system. Även de mest kritiska debattörerna medger att digitala verktyg i utbildningssammanhang ofta är bra.

 

Förskolornas utmaning är att för att uppnå undervisning av hög kvalitet krävs att man planerar den, genomför den på ett pedagogiskt genomtänkt sätt och, inte minst, att man följer upp och utvärderar den på ett seriöst och systematiskt sätt. Tinky stöttar förskolorna med alla dessa moment. Tjänsten erbjuder ett läromedel som är integrerat med planerings- och uppföljningsfunktioner, och detta resulterar i ett smidigt handhavande för pedagogerna och ett tidseffektivt sätt för huvudmän att veta vad som händer och vilket lärande som olika insatser leder till. Att veta, och inte gissa, att varje enskilt barn utvecklas och tar till sig undervisningen är ett mycket tydligt krav i läroplanen. Ändå är det inte alltid självklart att sådan uppföljning sker idag. Skälet är att pedagogerna saknar instrumenten.

Tinky erbjuder:  

  • planering av undervisningen
  • relevant pedagogiskt innehåll
  • systematisk och pålitlig uppföljning

Lärlooparna är uppbyggda kring böcker och högläsning. Tydliga handledningar guidar pedagogen i hur de kan arbeta med boken i språkutvecklande syfte och som motor för lärande i enlighet med läroplanens mål. Läsningen sker i flera steg och varvas med gruppaktiviteter (utforskande, lekar, experiment) och fördjupningar (individuell repetition vid behov). Det pedagogiska syftet avgör huruvida högläsningen sker med fysisk bok eller med projektion på storskärm. Vill man t ex zooma i bilder eller integrera rörelse i högläsningen kan den digitala bilden vara att föredra. Är gruppen mindre, och framförallt yngre, kan den fysiska boken vara att föredra. Aktiviteterna har digitala inslag i de fall de enligt beprövad erfarenhet och på vetenskaplig grund stimulerar kreativitet och lärande. Det kan handla om att arbeta med källkritik med hjälp av green screen, skapa och undersöka processer med hjälp av digitala kameror etc. Det kan också handla om att bygga vidare på bokupplevelsen i en aktivitet där barnen i bokens anda repeterar eller fördjupar sig i vissa moment som lägesord, mönsterigenkänning eller berättarstrukturer.  

I och med att pedagogerna också kan komponera sitt eget material i tjänsten, blir lärlooparna en beståndsdel i hur förskolan med hjälp av den struktur som Tinky erbjuder, bygger upp ett eget, helt skräddarsytt och lättanvänt läromedelsbibliotek, analogt eller digitalt, samtidigt som det kollegiala lärandet uppmuntras. Tinky är framtaget i samarbete med auktoriteter i förskolepedagogik. Forskaren och författaren fil dr Ann S Pihlgren är en del av vårt företag. Hon är flitigt anlitad av såväl Skolverket som många kommuner för att informera om hur bra undervisning för våra yngsta ska gå till. 

Den upprörda och känslomässiga debatten om digitala verktyg i undervisningen vilar inte på vetenskaplig grund. I själva verket är forskarsamhället delat i synen på frågan. Kritiken mot digitaliseringen kommer från medicinskt håll, medan den pedagogiska sakkunskapen förordar en medveten användning av digitala läromedel. Den yrvakna och till stor del osakliga debatten riskerar att göra stor skada, särskilt i förskolan. Pedagogikforskare och de yrkesverksamma i förskolan är upprörda över de ensidiga utspelen. Framförallt oroar de sig för hur förskolan ska klara av att bli mer likvärdig när viktiga verktyg riskerar att gå förlorade. Digitala stöd är ofta allra viktigast för barn med särskilda behov.  

Det är kortsiktigt att låtsas som att våra barn inte lever i den digitala världen. Och det är direkt destruktivt att inte erbjuda de minsta den kunskap och den distans som de kommer att behöva i ett samhälle som tveklöst – på gott och ont – kommer att vara ännu mer präglat av digitalisering än dagens.